Megoldások – Telefon költség figyelés, elemzés

Telefon költség figyelés, elemzés

A CallData hívásadat-gyűjtő egy korszerű, új generációs, szerver-kliens felépítésű programcsomag. A program két fő komponensből
 

• az adatgyűjtőből, illetve
• a webes grafikus felhasználói felületből áll.

 

A rendszer felhasználói előnyei

 

A szoftvert nem kell a felhasználó(k) gépére telepíteni, így:
- az távol is lehet a telefonközponttól,
- több felhasználó is használhatja egymástól függetlenül vagy akár egyszerre.

 

Minden felhasználó csak:
-  azokhoz az adatokhoz fér hozzá, amire a jelszava jogosultságot ad neki,
- maga ellenőrizheti a saját telefonköltségeit, akár percenként, így nincs későbbi reklamációra lehetőség.

 

A rendszerbe integrálhatók akár a mobiltelefon költségek is, így egy-egy felhasználónál egyetlen helyen és egyszerre követhető nyomon a hozzá kapcsolódó összes telefonköltség.


A rendszerről általánosan

 

A szoftver feljesztésekor a POSIX szabvánnyal való legszorosabb kompatibilitás volt a fő szempont, így működőképes minden olyan számítógép architektúrán, melyen valamilyen POSIX rendszer fut. Ilyen például (a teljesség igénye nélkül): Linux, Solaris illetve egyéb Unix vagy Unix-szerű operációs rendszerek. Az SQL szervernek köszönhetően a program működése robusztus, a webes felület miatt pedig az adatok lekérdezéséhez, a különböző működéshez szükséges információk felviteléhez csak egy böngészővel felszerelt számítógép szükséges.
A program szerver-kliens felépítésű, ami azt jelenti, hogy a komponensek külön számítógépeken is futhatnak. A webes felületet kiszolgáló szoftverek is ezt a felépítést követik, így ezek tovább bonthatók. Az egyes komponensek TCP/IP kapcsolaton keresztül kommunikálnak egymással, így közöttük valamilyen számítógép hálózatos kapcsolat szükséges. A programcsomag főbb tulajdonságai:

Az adatgyűjtő
 

A calldata adatgyűjtő felel az alközpont által szolgáltatott hívásrekordok fogadásáért, feldolgozásáért és adatbázisban való tárolásáért. Az adatok fogadása több módon is történhet:
• RS-232 soros vonalon,
• vagy IP kapcsolaton keresztül, szerverként szolgáltatást nyújtva, illetve kliensként kapcsolódva.
Az adatgyűjtő a háttérben fut, felhasználói beavatkozást nem, illetve csak ritkán igényel. A gyűjtő és az adatbázisszerver IP kapcsolaton keresztül kommunikál egymással, így ezek akár külön gépen is futhatnak. A Queue-rendszer pedig megakadályozza, ideiglenes hálózati kapcsolat kimaradás esetén az adatok elvesztését, úgy, hogy a beérkezett, feldolgozásra váró adatok mindaddig halmozódnak az adatgyűjtő számítógépen, míg azok sikeres adatbázisban történő tárolásáról meg nem bizonyosodik.

 

A webes grafikus felület


Az adatok tárolására szolgáló SQL szerver felhasználóbarát kezeléséért felel a webes grafikus felület. Használatához kizárólag egy webböngészővel és hálózati kapcsolattal felszerelt számítógép szükséges. Az adatbázisszerver és a webszerver ugyancsak TCP/IP kapcsolaton keresztül kommunikálnak egymással, így e komponensek is szétválaszthatók külön számítógépre.